Dirofilarioza cardiaca – sau viermele cardiac

Dirofilarioza cardiaca: motivul pentru care cainii trebuie protejati de tantari
 

Dirofilarioza canina a devenit o afectiune foarte frecvent intalnita in multe regiuni ale lumii, inclusiv in Romania. Ea este produsa de viermele filarial (ca firul de ata) Dirofilaria immitis, care traieste in arterele pulmonare (vasele sangvine care pornesc de la inima spre pulmoni) si cordul drept la majoritatea cainilor infectati. Denumirea de „viermele inimii” (heartworm) este usor gresita, intrucat numai in infectii masive, acesti viermi ajung sa populeze si inima animalelor infectate.

Totusi, prezenta acestor viermi determina suprasolicitarea inimii si o reactie intensa in vasele sangvine, inducand problemele specifice bolii. Formele larvare infectante deDirofilaria immitis sunt inoculate in organismul cainelui de catre tantarii infectati. Din acest motiv, dirofilarioza canina este mult mai frecvent intalnita in regiunile tropicale ale lumii, unde conditiile climatice calde si umede sunt ideale pentru supravietuirea populatiilor de tantari.

Factorii predispozanti sunt reprezentati de traiul in mediul exterior. Potrivit unor studii, masculii au tendinta de a se infecta mai frecvent in comparatie cu femelele. Cel mai important factor predispozant este lipsa administrarii medicatiei preventive specifice acestei maladii. Toti caini care traiesc intr-o regiune unde dirofilarioza este prezenta, risca sa contracteze boala chiar daca traiesc exclusiv in casa.

Impactul asupra animalutului vostru de companie este variabil. Cainii pot sa nu prezinte niciun simptom de boala, daca infectia este slaba sau daca s-a produs recent. In anumite cazuri, dirofilarioza poate produce o debilitare severa a animalelor afectate si, in cele din urma, poate fi fatala.

Intrucat dirofilarioza este usor de prevenit, ea a devenit din ce in ce mai rar diagnosticata la animalutele care primesc regulat ingrijire de specialitate.

 

Ce Cauzeaza Dirofilarioza?

Boala parazitara a inimii sau dirofilarioza este o boala grava si potential fatala. Aceasta este cauzata de un parazit al sangelui cunoscut sub denumirea de Dirofilaria immitis. Dirofilariile sau viermii adulti se localizeaza in inima si arterele pulmonare ale cainilor infectati. Rareori, viermii pot fi descoperiti in alte parti ale sistemului circulator. Viermii de sex femel ajung la 15-36 cm in lungime si 5 mm in grosime. Masculii au aproximativ jumatate din dimensiunile femelelor. Spre exemplu, un caine poate avea pana la 300 de viermi atunci cand este diagnosticat.

„Viermii adulti pot trai pana la 5 ani…”

Viermii adulti pot trai pana la 5 ani, timp in care, femelele produc milioane de „pui” numiti microfilarii. Aceste microfilarii traiesc cu predilectie in vasele de calibru mic ale sistemului cardiovascular.

Dirofilariile pot fi depistate la caini, pisici si dihori. De asemenea, ele pot infecta inclusiv animalele salbatice, cum ar fi leii de mare, vulpile si lupii. Rareori, dirofilariile sunt intalnite la om.

 

Care Este Ciclul Biologic Al Dirofilariei Immitis?

„…parazitul are nevoie de tantar ca si gazda intermediara…”

Ciclul biologic al viermelui inimii este complex si complicat, parazitul avand nevoie de prezenta tantarului ca si gazda intermediara inainte de a-si incheia ciclul biologic in organismului cainelui. Pana la 30 de specii de tantari pot transmite dirofilariile.

 

Dirofilarioza la caini
Dirofilarioza la caini
Ciclul biologic este initiat atunci cand o femela de tantar musca un caine infectat si ingera microfilariile in timp ce se hraneste cu sangele acestuia. Pe durata a 10-30 de zile, microfilariile parcurg doua stadii de dezvoltare la nivelul tubul digestiv al tantarului si apoi ajung la nivelul pieselor bucale ale acestuia. In acest stadiu, ele sunt larve infectante si-si pot finaliza maturizarea odata ce ajung in organismul cainelui. Larvele infectate patrund in organismul cainelui atunci cand tantarul musca cainele. De la locul de inoculare, larvele trec prin alte stadii de dezvoltare si patrund in circulatia sangvina, indreptandu-se spre inima si arterele pulmonare, unde se maturizeaza devenind adulti ce se imperecheaza si se reproduc, punand in circulatie microfilariile, totul in decurs de 6-7 luni.

 

Unde Se Intalneste Dirofilarioza?

„Dirofilarioza canina este intalnita in intreaga lume, Romania nefacand o exceptie.”

Dirofilarioza canina este intalnita in intreaga lume, Romania nefacand o exceptie. Regiunile in care apar focare de dirofilarioza sunt cele preferate de tantari, cu temperaturi mai ridicate (peste 18 grade Celsius, timp de circa 1 luna) si umiditate crescuta, aflate in apropierea cursurilor de apa si cu predilectie, a zonelor cu ape stagnante.

 

Cum Se Infecteaza Cainii Cu Dirofilarii?

Femelele adulte, fecundate de viermii cardiaci prezente in arterele pulmonare si cordul drept al cainelui infectat depun larve microscopice denumite microfilarii, care vor migra si traiesc in circulatia sangvina. Aceste microfilarii ajung in corpul tantarilor atunci cand acestia sug sange de la un animal infectat. In circa 2-4 saptamani, microfilariile prezente in tantari se dezvolta devenind larve mai mari, cu potential infectant si migreaza la nivelul pieselor bucale ale tantarilor.

Cainii care nu primesc medicatie preventiva pentru dirofilarioza pot fi infectati atunci cand un tantar infectat, purtator de larve infectante ii ciupesc; larvele infectante patrund prin pielea cainelui. Ajunse in organismul cainelui, larvele se dezvolta si dupa circa 3 luni isi finalizeaza migratia spre inima si, respectiv, arterele pulmonare, unde devin adulti si ating lungimi de pana la 35 cm. Timpul scurs din momentul in care un animal este muscat de un tantar infectat si pana cand viermii adulti se dezvolta, se imperecheaza si elibereaza microfilariile este de circa 6-7 luni la caini si de 8 luni la pisici. (Amintiti-va acest aspect – este important cand vom discuta despre diagnostic.) Astfel, alti tantari se vor infecta ingerand microfilariile prezente in sangele cainelui. Microfilariile pot infecta numai tantarii, dar nu alti caini. Microfilariile trebuie sa sufere cateva transformari in organismul tantarului inainte de a ajunge la forma larvara infectanta pentru caine, incheind ciclul biologic al dirofilariilor. Altfel spus, microfilariile nu se pot dezvolta si maturiza pana la stadiu de vierme adult decat daca trec in prealabil prin organismul unui tantar.

Cainii cu infectii severe pot avea pana la cateva sute de viermi in inimile si vasele lor de sange. Viermii adulti la caini, de regula, supravietuiesc pana la 5-7 ani. 30-80% din cainii infectati au microfilarii, iar microfilariile pot supravietui pana la 2 ani.

Nu sunt cunoscuti factori predispozanti pentru infectia cu dirofilarii, altii decat traiul intr-un mediu cald si umed, favorabil pentru tantari, petrecerea majoritatii zilei si a serii in mediul exterior si factorul predispozant major, respectiv, greseala de a nu administra medicatia preventiva pentru dirofilarioza. Desi unele studii sugereaza ca, cainii de sex mascul sunt mai predispusi la a se infecta cu dirofilarii, un alt studiu a descoperit ca femelele sterilizate prezinta un risc mai mare. Medicamentele preventive actuale pentru dirofilarioza sunt extrem de eficiente si, daca sunt administrate in mod corespunzator (ca frecventa si doza), ar trebui sa previna infectia cu Dirofilaria immitis.

 

Cum Este Transmisa Si Diseminata Dirofilarioza Cardiaca?

„…boala nu este transmisa direct de la caine la caine…”

 

Tinand cont de faptul ca transmiterea bolii necesita prezenta tantarului ca si gazda intermediara, boala nu poate fi transmisa direct de la caine la caine. Ca urmare, raspandirea bolii si aparitia focarelor de dirofilarioza cardiaca coincid cu sezonul de activitate al tantarilor, care se poate intinde aproape pe tot parcursul anului in anumite regiuni. Numarul de caini infectati si durata sezonului de existenta a tantarilor se coreleaza direct cu incidenta dirofilariozei cardiace intr-o anumita regiune.

De regula, tantarul musca cainele in locurile in care parul este mai rar. Astfel ca, a avea parul lung, cu siguranta, nu protejeaza un caine contra infectarii cu dirofilarii.

 

Cum Afecteaza Dirofilariile Starea De Sanatate A Cainelui?

De obicei, de la infectarea cu larvele infectante de Dirofilaria immitis si aparitia semnelor clinice specifice se pot scurge mai multi ani. Consecutiv, boala este diagnosticata, in principal, la cainii cu varste cuprinse intre 2 si 8 ani. Boala este mai rar intalnita la cainii cu varste de sub un an, deoarece larvelor infectante le trebuie 5-6 luni (dupa inoculare) pentru a se maturiza si a deveni adulti. Din nefericire, la momentul in care se sesizate semnele clinice, boala este, de obicei, destul de avansata.

Dirofilariile adulte: Viermii adulti induc boala infundand/obturand inima si vasele mari de sange care pornesc de la nivelul camarelor drepte ale inimii spre pulmoni. De asemenea, acestea afecteaza functia normala a valvelor inimii. Obturand vasele mari, „aprovizionarea” cu sange a altor organe din organism este diminuata, si, in special, circulatia sangelui spre pulmoni, ficat si rinichi, provocand functionarea defectuoasa a acestor organe. Nu in ultimul rand, viermii pot patrunde in vasele pulmonare de calibru mai mic, obturandu-le. In cazurile grave, viermii adulti ocupa in totalitate cordul drept, inducand sindromul cav (acesta fiind stadiul clinic final al bolii).

Semnele clinice asociate dirofilariozei depind de numarul viermilor adulti prezenti, localizarea acestora, perioada de timp de cand viermii sunt prezenti in organismul cainelui si, nu in ultimul rand, de anvergura tulburarilor care au trebuit sa fie sustinute de inima, pulmoni, ficat si rinichi, ducand la suprasolicitatea acestora.

„Semnele obisnuite ale dirofilariozei sunt reprezentate de un tuse uscata, slaba, dificultati in respiratie…..si pierderea rezistentei la efort.”

Cele mai evidente semne clinice ale dirofilariozei sunt reprezentate de o tuse uscata, slaba, dificultati in respiratie, slabiciune, nervozitate, neliniste si pierderea rezistentei la efort. Toate aceste semne sunt cel mai frecvent sesizabile dupa efort, cand unii caini fie pot gafai, fie devin dezorientati. Medicul vostru veterinar poate observa zgomotele cardiace si pulmonare anormale atunci cand realizeaza ascultatia toracelui cu ajutorul unui stetoscop. In cazurile avansate, se instaleaza insuficienta cardiaca congestiva, iar abdomenul si membrele vor fi umflate si deformate datorita acumularilor de lichid. De asemenea, se poate constata pierderea in greutate, starea proasta de intretinere si anemia. Cainii cu infestatii masive pot muri brusc in timpul efortului sau a starilor de agitatie.

Microfilariile: Microfilariile circula prin tot organismul, dar se localizeaza in principal in vasele de sange de calibru mic. Deoarece au cam acelasi diametru ca si capilare sangvine, ele pot bloca circulatia sangelui prin aceste vase. Celulele si tesuturile care sunt irigate de aceste vase sunt private de oxigen si substantele nutritive furnizate in mod normal de sange. In principal, microfilariile lezeaza pulmoii si ficatul. Distrugerea tesutului pulmonar duce la aparitia tusei. Lezarea ficatului va avea drept consecinta instalarea cirozei hepatice, manifestate prin icter, anemie si stare de slabiciune generalizata. Inclusiv, rinichii pot fi afectati si astfel, ne mai satisfacandu-si functiile normale, vor permite acumularea toxinelor in organism.

 

Ce Trebui Sa Urmariti – Semnele Clinice ale Dirofilariozei

In general, simptomele nu apar pana cand nu se produc tulburari la nivel pulmonar si/sau cardiac. Cainii pot prezinta o gama larga de simptome, unii dintre ei fiind complet asimptomatici (nu prezinta simptome deloc). In general, simptomele apar ca urmare a instalarii insuficientei cardiace si sunt reprezentate de:

– Tuse (adesea, este primul semn al bolii)
– Pierderea in greutate, apetitul capricios si neliniste (stare de agitatie) – sunt printre primele semne de boala, dar fiind simptome nespecifice (se intalnesc in numeroase alte boli), nu ridica de prima data suspiciunea evolutiei unei dirofilarioze
– Tuse cu eliminarea de sange (hemoptizie)
– Respiratie dificila
– Indisponibilitatea de a face miscare
– Semne ale insuficientei cardiace congestive drepte, care includ ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala), pulsatia venelor jugulare la nivelul gatului cand cainele este in repaus sau in statiune si respiratia dificila.

Severitatea semnelor clinice ale dirofilariozei variaza in functie de numarul viermilor adulti prezenti, intensitatea reactiei organismului la prezenta dirofilariilor, durata infectiei, varsta cainelui si existenta altor afectiuni medicale. Dirofilarioza este frecvent depistata la cainii asimptomatici care sunt prezentati la medicul veterinar pentru un consult de rutina. Netratati, in timp, multi caini vor incepe sa manifeste semne clinice. Semnele clinice pot fi reprezentate de tuse, hemoptizie (eliminarea sangelui prin tuse), respiratie superficiala, indisponibilitatea si imposibilitatea de a se deplasa sau de a alerga si, in ultima instanta, semnele clinice asociate insuficientei cardiace congestive de cord drept. Semnele clinice asociate insuficientei cardiace congestive de cord drept sunt reprezentate de acumularea de lichid la nivelul abdomenului (ascita), acumularea de lichid in jurul pulmonilor si pulsatia venelor jugulare la nivelul gatului. Cainii cu insuficienta cardiaca congestiva de cord drept vor parea grasi sau balonati, dar, de obicei, ei sunt de fapt foarte slabi si au dificultati in respiratie. Cainii care sunt afectati de tromboembolismul pulmonar vor prezenta tuse, respiratie rapida si superficiala si stare de letargie. In cazurile grave, tromboembolismul pulmonar poate fi fatal.

Un sindrom mai putin frecvent intalnit la cainii cu dirofilarioza este „sindromul cav”. Cainii care nu primesc tratament specific pentru dirofilarioza si care nu mor ca urmare a tromboembolismului pulmonar, in finalul evolutiei bolii ajung sa sufere si sa se stinga datorita sindromului cav. Acest sindrom se instaleaza atunci cand viermii adulti sunt prezenti intr-un numar atat de mare incat ajung sa ocupe camerele drepte ale inimii si venele jugulare. Prezenti in camerele drepte ale inimii, viermii adulti formeaza o retea sau plasa care determina distrugerea unei parti a celulelor rosii ale sangelui (hemoliza) prezente in inima. Rezultatul final al hemolizei este aparitia anemiei (un numar redus de celule rosii ale sangelui) si icter (colorarea in galben a „albului”/sclerei ochilor si gingiilor, provocata de produsii eliberati de celulele rosii ale sangelui odata cu distrugerea lor). Un alt simptom care anunta instalarea sindromului cav si care poate fi sesizat de proprietari este hemoglobinuria (prezenta hemoglobinei in urina), respectiv, colorarea in rosu-brun a urinei cainelui. Sindromul cav reprezinta o urgenta medicala si necesita indepartarea mecanica a dirofilariilor de la nivelul inimii cu ajutorul unor instrumente speciale care sunt introduse in inima cainelui afectat pe la nivelul venei jugulare (care va fi abordata pe lateralele gatului). Aceasta interventie este extrem de periculoasa (uneori, avand drept consecinta moartea pacientului), dar poate reprezenta salvarea pacientului afectat.

 

Boli Care Pot Mima Semnele Clinice Ale Dirofilariozei

Bolile care pot mima semnele clinice ale dirofilariozei sunt reprezentate de alte boli care se manifesta cu tuse (bronsita, colapsul traheal, pneumonia, bronhopneumonia) sau care au ca si consecinta instalarea insuficientei cardiace congestive de cord drept, respectiv:

– Bolile pericardului (bolile care afecteaza sacul care imbraca inima)
– Cardiomiopatia dilatativa (boala a miocardului – muschiul cardiac)
– Bolile care afecteaza valvele prezente la nivelul cordului drept (bolile valvei tricuspide sau pulmonare)
– Alte boli care provoaca tromboembolism pulmonar (boala Cushing, etc.)
– Alte boli care provoaca distrugerea celulelor rosii ale sangelui (anemia hemolitica imun-mediate, intoxicatia cu zinc, intoxicatia cu ceapa, babesioza, leptospiroza, etc.)

Tinand cont de faptul ca exista modalitati de testare pentru depistarea pacientilor cu dirofilarioza, diagnosticul nu este dificil. Totusi, in cazul in care un caine este bolnav si prezinta rezultate pozitive la testele pentru dirofilarioza, va trebui sa se stabileasca daca semnele clinice pe care acesta le manifesta sunt asociate exclusiv dirofilariozei sau nu.

Cum Este Diagnosticata Dirofilarioza?

 

In majoritatea cazurilor, unul sau mai multe teste simple de sange vor fi efectuate pentru a diagnostica dirofilarioza. In anii 60’, inainte ca testele mai sofisticate sa fie disponibile, testarea pentru dirofilarioza consta in depistarea microfilariilor intr-o picatura de sange dispusa pe o lama de microscop. Un test mai eficient, testul Knott, a fost conceput pentru a concentra microfilariile dintr-o cantitate mai mare de sange, centrifugand-o. Aceasta tehnica le ofera medicilor veterinari o mai mare sansa sa depisteze microfilariile.

Mai tarziu, testele-filtru au devenit disponibile. Tehnica de lucru a acestor tipuri de teste consta in liza (distrugerea) celulelor sangvine prezente in sangele testat prin folosirea unui agent special care nu afecteaza microfilariile. Amestecul rezultat este mai apoi trecut printr-un filtru cu pori foarte fini. Microfilariile raman aglomerate pe filtru, care urmeaza sa fie colorat printr-o tehnica speciala de colorare si examinat la microscop pentru a putea fi depistate microfilariile.

Curand, medicii veterinari au constatat ca sunt animalute care ar putea avea dirofilarii fara a avea microfilarii in sangele circulant. Acest lucru se intampla cand sunt prezenti numai viermi adulti de un singur sex sau daca femelele nu elibereaza microfilarii la momentul testarii. Era mai mult decat evident ca exista necesitatea punerii la punct a unor tehnici de testare mai precise.

Avand in vedere ca nu toate testele de sange sunt intotdeauna extrem de precise, medicul veterinar va trebui sa interpreteze rezultatele testelor in corelatie cu istoricul si simptomele manifestate de pacient. Dupa diagnosticare, alte cateva teste suplimentare vor fi efectuate si sunt esentiale pentru a stabili daca cainele poate fi tratat in conditii sigure. Radiografiile si examenul ecografic (ecocardiografia) sunt adesea efectuate atat pentru a depista modificarile tipice produse la nivelul inimii si pulmonilor de Dirofilaria immitis, cat si pentru a stabili severitatea infectiei. Modificarile tipice sunt reprezentate de dilatarea arterei pulmonare si a ventriculului drept. De asemenea, anumite tipuri de celule (eozinofilele) pot fi intalnite intr-un numar mare in sange sau secretiile prelevate de la nivel pulmonar la pacientii cu dirofilarioza. Toate aceste constatari suplimentare contribuie la sustinerea diagnosticului. Urmatoarele tehnici de diagnostic se recomanda a fi efectuate pentru a stabili diagnosticul de dirofilarioza si inainte de inceperea tratamentului, cat si initial, instituirii programelor de preventie:

Depistarea microfilariilor. Este un examen de laborator utilizat pentru detectarea microfilariilor (larvele de Dirofilaria) circulante prin sistemul circulator sangvin (produse de catre parazitii adulti care sunt localizati in arterele pulmonare sau cordul drept). Proba de sange este examinata la microscop pentru a pune in evidenta microfilariile.

„Proba de sange este examinata la microscop in vederea punerii in evidenta a microfilariilor.”Capture

Acest test poate fi fie un test de filtrare pe membrana (filtru tip milipor, pori de 3-5μm), dupa hemoliza, cu examenul filtrului pus pe o lama si colorat cu o tehnica de coloratie specifica, fie un test Knott (centrifugarea unei probe de sange amestecate cu o substanta chimica speciala, urmata de examinarea sedimentului la microscop). In cazul in care microfilariile sunt depistate, testul este pozitiv. Numarul de microfilarii sesizate poate oferi un indiciu general privind gravitatea infectiei. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca microfilariile vor fi depistate in circulatia sangvina intr-un numar mai mare in lunile de vara si seara, astfel ca momentul ales pentru recoltarea probei de sange poate influenta acest test. De asemenea, nu trebuie omis ca, aproximativ 20% din caini nu sunt pozitivi la testarea pentru detectarea microfilariilor, chiar daca acestia au dirofilarii, deoarece sistemul lor imunitar si-a dobandit capacitatea de a distruge microfilariile sau au infectii produse de viermi de-un singur sex. Nu in ultimul rand, trebuie amintite cazurile in care microfilariile sunt consecinta prezentei unui alt parazit al sangelui,Dipetalonema (Acanthocheilonema) reconditum, care este destul de frecevent intalnit la caini. Astfel, pentru a evita cazurile mai sus mentionate, testarea serologica care detecteaza antigenele specifice dirofilariilor este testarea preferata pentru diagnosticare.

Examenul serologic pentru Dirofilaria. Acest tip de test este efectuat pe o proba de sange. Cel mai uzitat test serologic este testul ce depisetaza antigenele specifice dirofilariilor adulte. Exista diferite variante ale acestui test. Unul dintre cele mai folosite tipuri este testul ELISA. Unele kit-uri de testare sunt concepute pentru testari individuale, respectiv, cu un singur kit se testeaza o singura proba (altfel spus, un sigur pacient) si poate fi efectuat in cabinetul medicului vostru veterinar. Alte kit-uri sunt concepute pentru a testa mai multe probe, respectiv, mai multi pacienti (cum este cazul caniselor, adaposturilor, etc.). Aceste teste sunt foarte sensibile si exacte si depisteaza inclusiv cainii care nu prezinta microfilarii in circulatia sangvina (aproximativ 20% din cazuri).

„Cel mai uzitat test serologic detecteaza antigenele produse de viermii adulti.”

Acest tip de test trebuie sa fie efectuat la toti cainii pentru a exclude infectia cu dirofilarii, deoarece, frecvent, boala evolueaza ocult („ascuns”). In cazul de fata, termenul ocult utilizat face referire in mod special la cazurile cu rezultate pozitive la testarea serologica si fara microfilarii circulante depistabile. NOTA!! Cainii care au mai putin de 4-5 viermi adulti este foarte probabil sa nu fi produs o cantitate suficienta de antigene circulante incat sa determine un rezultat pozitiv, astfel ca poate aparea ocazional cate-un rezultat fals-negativ la cainii cu numar redus de paraziti sau aflati in stadiile timpurii de infectie. Intrucat antigenul detectat este produs numai de viermii de sex femel (antigenul provine de la nivelul uterului viermelui de sex femel), o populatie formata numai din viermi de sex mascul, de asemenea, va determina un rezultat fals-negativ. Prin urmare, trebuie sa existe cel putin 4-5 viermi de sex femel pentru ca testul sa aiba un rezultat pozitiv.

!!!! Cauzele Aparitiei Formelor Oculte De Dirofilarioza

– Viermii sunt tineri si imaturi din punct de vedere sexual.
– Infectia este cauzata de prezenta viermilor de-un singur sex: toti masculi sau toate femele.
– Sistemul imunitar al cainelui distruge in mod activ microfilariile pe masura ce acestea sunt produse.
– Cainele a primit medicamente care ucid microfilariile (milbemicina, selamectina, doze mai mari de ivermectina, moxidectina).
– Cainele a primit medicamente care induc infertilitatea/sterilitatea viermilor de sex femel (aceasta situatie a fost raportata la cainii care primesc lunar doze scazute de ivermectina). In cele din urma, daca un caine are microfilarii circulante in sange, dar prezinta un rezultat negativ la testele serologice, acest lucru ar putea indica infectia cu Dipetalonema (Acanthocheilonema) reconditum, un parazit inofensiv al sangelui care produce microfilarii similare cu cele ale Dirofilariei immitis. Astfel, in aceste cazuri, tratamentul specific pentru dirofilarioza nu este indicat si justificat. Un patolog poate face distrinctia intre microfilariile produse de Dirofilaria immitis si cele produse de Dipetalonema, examinand o proba de sange.

In afara de testele care detecteaza antigenele asociate prezentei viermilor de sex femel, sunt disponibile si teste serologice care au fost concepute pentru a detecta anticorpii (proteinele produse de organismul animalului pentru a lupta cu „invadatorii”) anti-dirofilarii. Acest tip de test este cel mai frecvent folosit la pisici. Acest test va fi pozitiv chiar si daca un singur vierme de sex mascul este prezent, dar are si nu neajuns. Desi si este foarte sigur in a furniza rezultate pozitive atunci cand este prezenta o infectie, rezultatele fals-pozitive sunt mai frecvent intalnite la acest tip de test decat la testul care detecteaza antigenele de dirofilarii. Un rezultat fals-pozitiv semnifica faptul ca rezultatul testului este pozitiv atunci cand nu este prezenta o infectie cu dirofilarii.

Odata diagnosticata, urmeaza stabilirea stadiului de evolutie a dirofilariozei:

Examinarea fizica completa. Examinarea fizica va detecta simptomele bolii si poate pune in evidenta prezenta unei alte afectiuni care evolueaza in paralel.

Evaluarea pacientului cu ajutorul examenelor de laborator. O hemoleucograma, un profil biochimic sangvin si un examen de urina pot fi efectuate ca un examen medical de rutina, astfel medicul veterinar putandu-se asigura ca pacientul nu sufera si de alte probleme medicale (care ar putea accelera sau modifica evolutia bolii), dar si putand evalua rezistenta pacientului la tratament.

Modificarile specifice dirofilariozei care pot fi observate pe o hemoleucograma sunt usoara anemie sau o crestere a numarului de eozinofile (un anumit tip de celule albe ale sangelui care sunt intalnite in numar mai mare decat in mod normal in sangele animalelor cu boli parazitare sau alergii). Asocierea numarului crescut de eozinofile cu un numar crescut de bazofile (un alt tip de celule albe ale sangelui) in sange este un indiciu al prezentei dirofilariilor. Unii caini pot avea inclusiv un numar crescut de neutrofile (un alt tip de celule albe ale sangelui), ce indica prezenta unui proces inflamator, respectiv, reactia inflamatorie a vaselor de sange asociata dirofilariozei.

Numarul de plachete sangvine (trombocite) poate fi usor scazut la cainii cu dirofilarioza. Plachetele sangvine se formeaza in maduva osoasa si sunt eliberate in circulatia sangvina pentru a obtura orice fisura aparuta la nivelul vaselor de sange, controland micile probleme de sangerare. Plachetele sunt in numar scazut la cainii cu dirofilarioza, deoarece acestea agrega in zonele inflamate de la nivelul arterelor pulmonare. Cresteri usoare ale enzimelor hepatice sunt, adesea, sesizate la cainii cu dirofilarioza.

Radiografierea toracelui. Radiografiile toracice vizeaza evaluarea aspectului inimii, arterelor pulmonare si al pulmonilor. Cainii cu infectii slabe pot avea radiografii normale, in timp ce cainii cu infectii mai severe pot prezenta modificari in aspectul arterelor pulmonare, respectiv, dilatarea acestora si a inimii, precum si modificari in ceea ce priveste textura pulmonilor. Examinarea radiografiilor ii vor permite medicului vostru veterinar sa stabileasca cat de grava si avansata este boala, care sunt posibilitatile de tratament ale acesteia si sa previna proprietarii cu privire la susceptibilitatea individuala a cainelui de a dezvolta complicatii consecutive tratamentului specific pentru dirofilarioza.

Evaluarea cordului (inimii). Aceasta examinare specifica va include o examinare ecografica cardiaca (ecocardio) pentru a sesiza eventuala marire/dilatare a componentelor inimii sau prezenta dirofilariilor in interiorul inimii. Ecocardiografia este efectuata la pacientii care prezinta semne de insuficienta cardiaca congestiva depistate in urma consultului, la pacientii care par a avea afectiuni cardiace (zgomote cardiace anormale depistate in urma consultului sau o marire in dimensiune a inimii sesizata pe radiografiile toracice) sau la pacientii care prezinta semne asociate sindromului cav (anemie, icter, insuficienta cardiaca de cord drept). O electrocardiograma inregistreaza activitatea electrica a inimii si precizeaza ritmul cardiac. Electrocardiograma se recomanda a fi efectuata la orice pacient cu semne de aritmie (ritm anormal al inimii) sau daca exista orice semn care sa ateste ca dirofilarioza este avansata. Ecocardiografia si electrocardiograma nu fac parte din evaluarea de rutina a dirofilariozei si nu se efectueaza in mod obisnuit la pacientii tineri si sanatosi cu un aspect normal al inimii pe radiografiile toracice. Tinand cont de faptul ca dirofilariile, de fapt, traiesc in arterele pulmonare de calibru mai mic, in general, ele nu sunt vizibile ecocardiografic la majoritatea cainilor infectati. La cainii cu sindrom cav, viermii pot fi vazuti cu usurinta pe imaginea ecografica in vena cava si in cordul drept.

Cum Se Trateaza Dirofilarioza?

 

Dupa evaluarea pacientului, in general, se recomanda instituirea tratamentului. Exista un oarecare risc asociat tratarii cainilor cu dirofilarioza, dar decesele sunt rare.

„In trecut, medicamentul utilizat pentru tratarea dirofilariozei continea niveluri mari de arsenic…”

In trecut, medicamentul utilizat pentru tratarea dirofilariozei continea niveluri ridicate de arsenic, putand aparea destul de frecvent efecte secundare toxice. In prezent, exista un nou medicament care nu are atat de multe efecte secundare, permitand tratarea cu succes a peste 95% din cainii cu dirofilarioza. La momentul in care este diagnosticata, multi dintre cainii afectati au forme avansate de dirofilarioza. Acest lucru inseamna ca dirofilariile (viermii adulti) sunt prezente in organismul cainilor afectati de suficient de mult timp incat sa provoace prejudicii substantiale la nivelul inimii, pulmonilor, vaselor de sange, rinichilor si ficatului. Doar cateva dintre aceste cazuri vor fi intr-o forma atat de avansata incat este mai prudent sa fie tratate suferintele organelor decat sa se riste instituirea tratamentului specific pentru a ucide viermii adulti. Cainii aflati in aceasta stare este prea putin probabil sa traiasca mai mult de cateva saptamani sau luni. Medicul vostru veterinar va va sfatui care este cel mai indicat protocol de tratament pentru cainii diagnosticati cu forme avansate de dirofilarioza.

Este deosebit de important ca atat medicii veterinari, cat si proprietari de caini sa constientizeze ca protocolul de tratament ales depinde de severitatea infectiei. In cazurile mai putin grave, cainele poate fi tratat pe o perioada de 4 luni cu ajutorul unei medicatii preventive pentru dirofilarioza, care are scopul de a ucide larvele migratoare de Dirofilaria si de a reduce dimensiunea viermilor de sex femel. Mai apoi poate fi utilizata o doza de melarsomina pentru a ucide viermii adulti. 4-5 saptamani mai tarziu, cainele va primi din nou, doua doze de melarsomina, la interval de 24 de ore. La 4 luni dupa tratament, cainele va fi retestat pentru dirofilarioza, folosindu-se testarea serologica care depisteaza antigenele specifice dirofilariilor de sex femel. Unii pacienti vor trebui sa treaca prin al doilea protocol de injectii, daca rezultatele testului se mentin pozitive. De asemenea, se recomanda ca pacientii sa primeasca lunar medicamente de preventie a dirofilariozei pe durata tratamentului. In cazurile grave, poate fi necesar sa fie utilizate medicamentele adulticide inainte de administrarea timp de 4 luni a medicatiei preventive.

Indiferent de medicamentul utilizat, atunci cand viermii adulti mor, acestia pot obstrua vasele pulmonare (provocand embolism pulmonar). In cazurile in care numai mici portiuni de pulmon sunt afectate, nu vor fi sesizate semne clinice. Si totusi, in cazurile in care vasele care iriga portiuni mai mari din pulmon sau zonele pulmonare deja afectate sunt blocate, pot aparea semne clinice severe. Acestea sunt reprezentate de febra, tuse, tusea cu sange si chiar insuficienta cardiaca. Datorita riscului de aparitie a embolismelor pulmonare, toti cainii care sunt tratati cu adulticide TREBUIE sa fie mentinuti extrem de linistiti pe toata durata tratamentului si inca pentru cel putin 4-6 saptamani dupa aceea.

In infestatiile masive si, in special, atunci cand se instaleaza sindromul cav, viermii adulti sunt inlaturati chirurgical de la nivelul inimii.

Distrugerea Dirofilariilor Adulte (Terapia cu Adulticide)

Prin tratamentul adulticid se doreste si se urmareste uciderea completa a dirofilariilor, dar suficient de lent incat sa-i ofere organismului timpul necesar sa dezintegreze si sa absoarba dirofilariile moarte.

„Pentru uciderea dirofilariilor (viermilor adulti) va fi folosit un medicament injectabil.”

Cu scopul de a ucide viermii adulti prezenti in inima si in vasele adiacente, pacientul va primi un medicament injectabil. Protocolul terapeutic va fi stabilit de catre medicul vostru veterinar in functie de statusul general al cainelui vostru. Multi dintre cainii infectati vor fi tratati cu un antibiotic, care are rolul de a combate potentiala infectia provocata de bacteria (Wolbchia) care populeaza dirofilariile.

„Repausul complet este esential dupa administrarea tratamentului.”

REPAUSUL COMPLET ESTE ESENTIAL DUPA ADMINISTRAREA TRATAMENTULUI. Viermii adulti mor in decurs de cateva zile si vor incepe sa se dezintegreze. Pe masura ce acestia se descompun, ei sunt transportati de catre torentul sangvin spre pulmoni, unde se cantoneaza in vasele de sange de calibru mic, unde, in cele din urma sunt resorbiti de organism. Acest proces de resorbtie se poate intinde pe o perioada de cateva saptamani sau luni, iar cele mai multe complicatii post-tratament sunt provocate de aceste fragmente de viermi morti. Aceasta este o perioada periculoasa, astfel ca este ABSOLUT NECESAR ca pacientul sa fie mentinut cat mai linistit cu putinta si sa nu i se permita sa faca efort timp de minim o luna dupa tratament. Prima saptamana dupa administrarea injectiilor este critica, deoarece este exact perioada in care viermii mor. Deseori, timp de 7-8 saptamani dupa tratament este sesizata o tuse, in special la cainii cu infectii severe. In cazul in care tusea este severa, anuntati-va medicul veterinar pentru a va recomanda un eventual tratament.

Tratamenul imediat si eficient este esential, daca pacientul prezinta o reactie intensa in saptamanile imediat urmatoare dupa tratamentul initial; in general, astfel de reactii sunt rar intalnite. In cazul in care un caine prezinta lipsa poftei de mancare, respiratie superficiala, tuse severa, hemoptizie (tuse cu emisie de sange), febra sau depresie, anuntati-va medicul veterinar. Tratamentul cu antiinflamatorii, antibioticele, repausul la cusca, terapia de sustinere si administrarea lichidelor perfuzabile intravenos se dovedeste, de regula, eficient in aceste cazuri.

Exista doua substante principale administrate de catre medicii veterinari in cadrul terapiei cu adulticide:

– Melarsomina (Immiticide) – acest medicament este administrat intramuscular profund in musculatura lombara, fie in doua zile (o inoculare pe zi, doua zile consecutiv), fie, la pacientii cu o forma mai severa, intr-un protocol disociat (o inoculare, urmata la o luna mai tarziu de doua inoculari consecutive, la interval de o zi una de alta, insumand un numar de 3 injectii). Acest protocol disociat asigura o moarte mai lenta a dirofilariilor, care ar putea provoca mai putine complicatii la cainii cu infectii mai severe. Produsul Immiticide este la ora actuala cel mai utilizat medicament in tratarea dirofilariozei.
– Thiacetarsamida sodica (Caparsolate, Filoramide) – acesta a fost primul medicament conceput pentru uciderea viermilor adulti si se administreaza intravenos. Cea mai uzitata schema de tratament era administrarea a doua injectii pe zi la interval de 8 ore, doua zile consecutiv, insumand un numar de 4 injectii. Este extrem de important ca acest medicament sa nu fie administrat perivenos (pe langa traiectul venos), deoarece altfel se va produce inflamarea si lezarea severa a tesuturilor, urmate de umflarea piciorului cu necrozarea musculaturii si a pielii din zona. Produsul Caparsolate provoaca hepatotoxicitate la numerosi caini. Inainte de fiecare injectie, medicul veterinar se va asigura ca pacientul mananca si se simte bine si nu are icter (colorarea in galben a sclerei si a gingiilor). Daca oricare dintre aceste aspecte sunt constatate, tratamentul va trebuie sa fie pe moment suspendat si se va reincerca administrarea lui o luna mai tarziu. In prezent, acest medicament nu este disponibil pe piata produselor farmaceutice.

Distrugerea microfilariilor (microfilaricide)

Acest lucru este efectuat numai la cainii cu rezultate pozitive la testele pentru microfilarii. Acest tratament nu-si gaseste utilitatea la cainii cu infectii oculte.

„In protocoalele terapeutice pentru dirofilarioza, mai noi, se folosesc o varietate de medicamente care ucid microfilariile.”

Substantele microfilaricide sunt administrate la o luna de la terminarea tratamentului adulticid:

– Milbemicina (Interceptor) – este un medicament care se administreaza lunar pentru a preveni infectarea cu Dirofilaria spp. si care este eficient in distrugerea microfilariilor dupa administrarea doar a catorva doze.
– Ivermectina (Ivomec) – o forma concentrata a acestui medicament este administrata fie pe cale orala, fie prin injectarea subcutanata, in doze mici pentru a ucide microfilariile.

In protocoalele terapeutice mai noi pentru dirofilarioza se folosesc o varietate de medicamente care ucid microfilariile. Medicul vostru veterinar va alege cel mai eficient medicament si cel mai adecvat protocol de administrare in functie de statusul general al companionului vostru.

Sunt Necesare Si Alte Tratamente?

 

Cainii cu forme severe de dirofilarioza pot avea nevoie de antibiotice, medicatie antialgica (anti-dureroasa), diete speciale, diuretice pentru a indeparta acumularile de lichide de la nivel pulmonar sau abdominal si, nu in ultimul rand, de medicamente care imbunatatesc functiile inimii inaintea tratamentului specific pentru dirofilarioza. Chiar si dupa ce dirofilariile au fost ucise, unii caini vor avea nevoie de medicatie pentru tratarea insuficientei cardiace pentru tot restul vietii. Aceasta medicatie include utilizarea diureticelor, medicatiei cardiace (inhibitorii ai enzimei de conversie a angiotensinei, beta-blocantii sau cardioglicozidele) si dietele speciale sarace in sare.

Care Este Raspunsul La Tratament Si Prognosticul?

 

Proprietarii de caini sunt, de obicei, surprinsi in mod placut de imbunatatirea statusului general al cainilor lor dupa efectuarea terapiei pentru dirofilarioza, mai ales daca cainii lor au prezentat semne clinice specifice dirofilariozei. Multi caini isi vor recapata vigoarea si vitalitatea, li se va imbunatati pofta de mancare si vor lua in greutate.

Monitorizarea Ulterioara

 

Un tratament optim pentru companionul vostru necesita completarea ingrijirii medical-veterinar oferita de medicul veterinar cu ingrijirea oferita de voi ca si proprietari. Monitorizarea si ingrijirea imediat urmatoare terapiei specifice sunt critice si esentiale pentru recuperarea pacientilor.

Administrati-le companionilor vostri toate medicamentele prescrise intocmai cum v-au fost recomandate. Anuntati-va medicul veterinar daca intampinati probleme in tratarea cainelui vostru.

Restrictionarea stricta a activitatii reprezinta cel mai important aspect al ingrijirii la domiciliu dupa ce a fost administrat tratamentul specific pentru dirofilarioza si este imperativ sa fie respectata timp de cel putin 4-5 saptamani dupa tratament. Pe parcursul acestei perioade, efortul sau activitatea pot avea drept consecinta un risc crescut de aparitie a tromboembolismului pulmonar. Tromboembolismul pulmonar reprezinta o intrerupere a circulatiei sangelui spre o portiune de pulmon datorata blocarii arterei pulmonare cu viermi morti sau care sunt pe moarte si cu cheag de sange si ca urmare a procesului inflamator asociat. Organismul cainelui poate scapa de viermii morti, descompunandu-i si absorbindu-i, dar are nevoie de timp. Desi tromboembolismul pulmonar poate aparea si la un caine care este mentinut linistit, este mult mai probabil sa se instaleze la un caine care face miscare, efort sau se agita pe fond emotional. Episoadele de tromboembolism pulmonar pot fi foarte grave, chiar fatale.

Proprietarii trebuie sa fie foarte atenti la eventuala aparitie a semnelor specifice tromboembolismului pulmonar: tuse, respiratie rapida si superficiala sau greoaie sau febra. Daca observati oricare dintre aceste semne, cainele va trebui sa fie prezentat la medicul veterinar pentru consult cat mai repede cu putinta. Daca se constata ca este vorba de un episod de tromboembolism pulmonar, acesta este, de regula, tratat prin administrarea de antiinflamatorii. De asemenea, exista numeroase situatii in care va fi necesara administrarea oxigenului pana in momentul in care cainele va respira mai facil.

Un oarecare episod de tuse slaba este de asteptat dupa tratamentul pentru dirofilarioza. Totusi, daca tusea apare frecvent in timpul zilei sau daca cainele tuseste, expectorand sange, acesta va trebui sa fie consultat. Orice tuse sau episod de tuse va trebui sa fie semnalat medicului vostru veterinar.

Nu scapati din vedere ca, dupa tratament, testele specifice pentru dirofilarioza vor trebui sa fie repetate, pentru a se verifica reusita tratamentului in eliminarea viermilor. Testarea pentru microfilarii va fi efectuata la o luna dupa ce a fost administrat tratamentul microfilaricid (care ucide microfilariile). Daca este pozitiv, tratamentul microfilaricid este repetat. Pacientii cu infectii oculte vor trebui sa fie retestati serologic la 3 luni dupa tratament. Daca testul serologic se mentine pozitiv, acesta va trebui sa fie repetat 3 luni mai tarziu. Daca si la acel moment, testul se mentine pozitiv, atunci cainele va trebui sa fie re-evaluat pentru repetarea tratamentului. Din fericire, tratamentul adulticid este, de obicei, eficient de prima data!

Toti cainii cu dirofilarioza vor incepe sa primeasca medicatia preventiva pentru dirofilarioza imediat dupa administrarea medicatiei adulticide pentru infectiile oculte si, in alte cazuri, dupa ce microfilariile au fost eliminate cu succes.

La cainii care nu sunt apti din punct de vedere medical sa primeasca medicatia adulticida, medicul veterinar le va prescrie un medicament preventiv adecvat pentru a impiedica cainele sa mai contracteze alte dirofilarii. Unele medicamente preventive disponibile sunt periculos de administrat la cainii care sunt deja infectati cu dirofilarii.

Societatea Americana de Dirofilarioza recomanda ca toti cainii prezenti in zonele endemice pentru dirofilarioza sa primeasca medicatie preventiva pe tot parcursul anului. Testarea anuala are rolul de a depista o eventuala infectie intr-un timp util cat sa poata fi tratata eficient. De asemenea, testarea este recomandata ori de cate ori un proprietar schimba medicatia preventiva.

Ingrijirea La Domiciliu

 

– Miscarea strict restrictionata. ACEASTA ESTE CEA MAI IMPORTANTA PARTE A PROCESULUI DE TRATARE A BOLII. Cainii care au fost tratati pentru dirofilarioza trebuie sa beneficieze de un regim minim de miscare circa patru saptamani dupa efectuarea tratamentului. Ideal ar fi ca pacientul sa fie restrictionat la cusca. In cazul cainilor hiperactivi, este foarte probabil sa fie necesara utilizarea unui sedativ pentru a atinge acest obiectiv deosebit de important.

Restrictionarea miscarii este atat de importanta deoarece pe masura ce medicamentele ucid dirofilariile situate in artere, viermii se pot desprinde si antrenati de torentul sangvin pot bloca anumite vase de sange, crescand riscul de aparitie a tromboembolismui pulmonar. Tromboembolismul pulmonar induce oprirea circulatiei sangvine pe o portiune de pulmon (infarct pulmonar). Mentinand cainele linistit, in repaus, i se acorda organismului timpul necesar pentru a descompune si a „absorbi” viermii morti.

– Prednisonul. Este administrat anterior tratamentului specific numai daca se sesizeaza o inflamatie pulmonara puternica si tusea severa. Prednisonul se va administra dupa tratamentul specific numai pentru a trata complicatiile mentionate ulterior.
– Urmariti aparitia eventualelor complicatii. Complicatia majora consecutiva tratamentului specific este tromboembolismul pulmonar. Tromboembolismul pulmonar se asociaza cu sindromul febril, respiratia dificila sau intensificata si tuse. In cazul sesizarea oricaruia dintre aceste semne clinice, pacientul va necesita o vizita la medicul veterinar. In forma sa cea mai severa, tromboembolismul pulmonar poate induce moartea subita. Durerea lombara este adesea semnalata ca o complicatie minora secundara injectarii medicamentului Immiticide in musculatura lombara.

Oamenii Se Pot Infecta Cu Dirofilarii?

 

Da, se cunosc cazuri rare de infectie cu dirofilarii la om. In loc sa migreze spre inima, larvele migreaza spre pulmoni la om. La nivelul pulmonilor, larvele pot bloca vase de sange, provocand un infarct (lipsa irigarii cu sange a zonei afectate). La nivelul infarctului, se dezvolta un nodul care poate fi observat pe filmele radiografice. De regula, persoana afectata are minime semne de infectie sau este asimptomatica. Uneori, extirparea chirurgicala a nodulului se dovedeste necesara.

Preventia – Cum Pot Impiedica Infectarea Cainelui Meu Cu Dirofilarii?

 

Puteti impiedica infectarea cainelui vostru cu dirofilarii, administrandu-i medicatia de preventie. Mai ales atunci cand un caine cu dirofilarioza a fost tratat cu succes, este esential ca acesta sa inceapa un program de preventie a dirofilariozei pentru a impiedica o eventuala recidiva. Cu ajutorul medicatiei preventive de astazi, eficienta si accesibila, niciun animalut de companie n-ar mai trebui sa indure vreodata aceasta boala teribila.

„Cel mai eficient program de preventie a dirofilariozei include utilizarea medicatiei preventive, efectuarea periodica a testelor pentru dirofilarioza si reducerea expunerii la tantari.”

Medicatia Preventiva Pentru Dirofilarioza

Medicamentele folosite pentru prevenirea infectiilor cu dirofilarii se numesc medicamente de preventie. Primul lucru pe care trebuie sa vi-l amintiti este ca medicamentele de preventie NU sunt utilizate pentru uciderea viermilor adulti. Pentru uciderea viermilor adulti trebuie sa fie folosite medicamente speciale numite adulticide (descrise in detaliu anterior). Unele medicamente cu proprietati preventive pot provoca probleme serioase, daca sunt administrate pacientilor cu dirofilarii adulte sau microfilarii. Urmati in tocmai recomandarile medicului vostru veterinar si a producatorului produsului de preventie pe care-l folositi in ceea ce priveste testarea anterioara administrarii medicatiei de preventie.

O serie de medicamente de preventie a dirofilariozei, cu administrare lunara sunt disponibile pe piata produselor farmaceutice. Unele medicamente de preventie pentru dirofilarioza, sau alte medicamente prezente in compozitia acestora, sunt eficiente inclusiv in controlul altor paraziti. Produsele de preventie vor trebui sa fie utilizate tot timpul anului, chiar si in regiunile in care tantarii sunt prezenti numai sezonier. Chiar daca dozele sunt omise accidental, produsele de preventie sunt totusi benefice pentru animalutele de companie. Daca sunt administrate consecvent pe o perioada de 12 luni, exista posibilitatea ca realmente sa fie stopata dezvoltarea larvelor in adulti. De asemenea, medicamentele de preventie a dirofilariozei, cu administrare lunara au actiune si asupra parazitilor intestinali, care in mod accidental infecteaza milioane de oameni in fiecare an. Aceste medicamente de preventie protejeaza atat animalutele de companie, cat si pe proprietarii lor.

Un alt medicament de preventie a dirofilariozei, dar care se administreaza zilnic, este dietilcarbamazina ce se elibereaza numai pe baza de prescriptie. Acest medicament prezinta doua dezavantaje principale, respectiv, poate provoca reactii grave daca este administrat la un caine cu dirofilarioza si in cazurile in care este omisa administrarea acestuia doar pentru 2-3 zile, protectia este diminuata sau absenta.

Medicamentele de preventie a dirofilariozei, cel mai frecvent utilizate la cainii din intreaga lume sunt prezentate in tabelul de mai jos:

 

Substanta activa

Produsul

Mod de administrare

Modul de actiune

Varsta minima la care poate fi administrat

Alte substante aditionale

Efecte suplimentare

Comentarii

Ivermectina Heartgard Lunar; oral LA 6 saptamani

* A se vedea mai jos
Ivermectina Heartgard PlusIverhart PlusTri-Heart Plus Lunar; oral LA 6 saptamani Pyrantel Controleaza nematodele (viermii inelari si cei cu carlig) * A se vedea mai jos
Ivermectina Iverhart Max Lunar; oral LA 8 saptamani PyrantelPraziquantel Controleaza nematodele (viermii inelari si cei cu carlig) si cestodele * A se vedea mai jos
Milbemicin oxime Interceptor Lunar; oral LA 4 saptamani, dar cateii trebuie sa aiba peste 0,5 kg

Controleaza nematodele (viermii inelari, cu carlig si bici)
Milbemicin oxime Sentinel Lunar, oral LA 4 saptamani, dar cateii trebuie sa aiba peste 0,5 kg Lufenuron Controleza nematodele (viermii inelari, cu carlig si bici): impiedica dezvoltarea oualor de purici
Milbemicin oxime Milbemax (disponibil in Romania) Lunar; oral LA 4 saptamani, dar cateii trebuie sa aiba peste 0,5 kg Praziquantel Controleaza nematodele (viermii cu carlig sau bici) si cestodele
Selamectina RevolutionStronghold (disponibil in Romania) Lunar, topic (spot-on) LA 6 saptamani

La caini, controleaza infestatiile cu purici si acarienii urechilor: trateaza raia sarcoptica si controleaza capusa americana a cainelui * A se vedea mai jos
Moxidectina Advantage Multi pentru cainiAdvocate pentru caini (disponibil in Romania) Lunar, topic (spot-on) LA Minim 1 kg si 8 saptamani de viata Imidacloprid Ucide puricii adulti. Nu ucide capusele. Trateaza infestatile c acarieni ai urechii, nematodele (inelare, cu carlic si bici), raia sarcoptica si demodecia * A se vedea mai jos
Moxidectina ProHeart 6 Din 6 in 6 luni; injectabil LA De la 6 luni

Trateaza infectiile cu nematode cu carlig * A se vedea mai jos
Dietilcarbamazina Zilnic, oral LI

Trateaza infectiile cu nematode inelare
LA = omoara larvele acumulate in gazda in timpul lunii precedente; LI = ucide larvele pe masura ce sun introduse*Cainii din rasa Collie, metisii acestora si rasele inrudite sunt cunoscuti pentru sensibilitatea lor la ivermectina si a medicamentelor similare. Consultati-va cu medicul dvs. veterinar inainte de a utiliza aceste produse la un caine ce provine din aceste rase.

 

Medicatia de preventie a dirofilariozei ar trebui sa fie administrata tuturor cainilor. Nu uitati ca tantarii pot patrunde in interiorul caminelor voastre, asa ca, chiar daca cainele vostru nu iese afara, este totusi susceptibil la a dezvolta boala.

Testarea

Cand si cat de des are trebui sa fie testate animalutele de companie pentru dirofilarioza este o chestiune de dezbatere. In luarea deciziei privind momentul testarii, va trebui sa luam in considerare cat de frecvent intalnita este dirofilarioza in zona in care traieste pacientul, ce medicatie de preventie primeste pacientului si cat dureaza sezonul tantarilor.

Societatea Americana de Dirofilarioza recomanda ca toti cainii adulti care incep sa primeasca medicatie de preventie a dirofilariozei pentru prima data trebuie sa fie testati in prealabil. In plus, toti cainii trebuie sa fie testati anual pentru infectia cu Dirofilaria immitis. In trecut, daca un caine primea medicamente de preventie in mod regulat, nu se considera ca este necesar sa fie testat in fiecare an, ci doar o data la 2-3 ani. Datorita raportarii cazurilor de caini aflati pe medicatie de preventie care totusi au contractat dirofilarii, Societatea Americana de Dirofilarioza recomanda testarea anuala, astfel incat o eventuala infectie sa poata fi depistata in timp util incat sa poata fi tratata in mod eficient.

Schimbarea metodelor de preventie necesita testarea suplimentara – In cazurile in care cainii sunt schimbati de la un produs de preventie la altul, cainii vor trebui sa fie testati pentru dirofilarioza. Uneori, proprietarii de animale de companie schimba produsul de preventie, dintr-o multitudine de motive. In aceste cazuri, exista perioade de timp specifice la care animalul de companie trebuie sa fie retestat pentru a se asigura protectia acestuia.

Testarea catelusilor: In zonele in care medicatia de preventie a dirofilariozei se administreaza sezonier, un catel care nu era nascut in timpul sezonului anterior de tantari, nu va trebui sa fie testat inainte de a se incepe programul de preventie. Nu uitati, orice catelus cu varsta de sub 6-7 luni este foarte probabil sa prezinte un rezultat negativ la testarea serologica pentru antigene, tinand cont de faptul ca indiferent de numarul larvelor la care acesta a fost expus acestea n-ar avea timpul necesar sa se maturizeze si sa poata fi detectate prin testul pentru antigene.

Controlul Tantarilor

Reducerea expunerii animalelor de companie la tantari, ii va ajuta sa evite expunerea la larvele de Dirofilaria immitis.

Sursa: Vets 4all Pets-Dr. Rocsana Neculai-Pascu