Asociaţia Chinologică Română

Odată cu dezvoltarea îmbucurătoare a chinologiei româneşti, constatăm cu regret şi proliferarea unui fenomen cît se poate de periculos pentru sănătatea şi bunăstarea câinilor noştri: înmultirea crescătoriilor comerciale, precum şi a intermediarilor de câini.

Cu toate că în întreaga lume se duce o luptă constantă cu acest fenomen, iar regulamentele internationale de creştere condamnă aceste practici, legislatia încă are lacune în gestionarea aspectelor de creştere a câinilor.

Deocamdată, campania de informare şi educare a iubitorilor de câini este singura modalitate eficientă pe care o avem la dispozitie. De aceea, dorim să vă punem la dispozitie un set de principii care să vă asiste în alegerea cea mai fericită a animalului de companie pe care-l doriti.

  • Optati pentru un câine cu pedigree. Doar ascendenta cunoscută a câinelui vă poate informa despre sănătatea şi zestrea genetică a puiului pe care-l cumpărati. Un câine fără pedigree, achizitionat mai ieftin, ar putea să vă coste mult mai mult pe termen lung, ca îngrijire a sănătătii. Consultati asociatiile chinologice sau cluburile nationale înainte de a achizitiona un cîine de rasă! Adresele acestora le gasiti la www.ach.ro
  • Nu cumpărati animale ca urmare a unui impuls, aflati la cumpărături. Decizia de a lua un câine reprezintă un angajament pe mai multi ani (10-20). Pentru ca alegerea dvs. să fie una bună, fiti pregătiti să aşteptati chiar şi cîteva luni, sau chiar un an. Crescătorii responsabili nu produc cătei tot timpul anului, pe bandă rulantă.
  • Nu cumpărati animale din magazine de pet, de la crescători comerciali sau intermediari. Acestea sunt de obicei rezultatul unor împerecheri nefericite, între exemplare de o calitate şi o stare de întretinere precară. Conditiile oferite de aceşti înmultitori de câini animalelor lor sunt inumane şi neigienice. Animalele sunt doar exploatate pentru bani şi trăiesc în conditii mizerabile. Nu încurajati industria producătoare de nefericire cumpărînd de la crescători comerciali şi intermediari. În plus, riscati să supuneti familia unei drame în situatia extrem de probabilă de a cumpăra un pui bolnav care ar putea muri în scurtă vreme.
  • În mod eronat, amatorii de câini cred că preturile cerute de un crescător responsabil sunt cu mult mai mari decât cele ale magazinelor şi înmultitorilor comerciali. În fapt, de cele mai multe ori e chiar invers. Crescătorii responsabili nu-şi propun să se îmbogătească din vânzarea de cătei şi de aceea vor fi şi foarte selectivi în încredintarea puilor către noii proprietari.
  • Fiti pregătiti să răspundeti multor întrebări legate de viata şi rutina dvs. atunci când solicitati un pui.
  • Un crescător responsabil, dedicat ameliorării raselor, NU “aduce la comandă câini din părinti campioni”, NU oferă spre vânzare “câini din peste 200 de rase”, NU creşte “peste 20 de rase în canisa proprie”, şi apare destul de rar la televizor.
  • Ca să nu fiti înşelati de impostori care pretind că sunt crescători respectabili, vă sugerăm următorul set de întrebări pe care ar trebui să le puneti celui de la care doriti să achizitionati cătelul:
    1. “Din ce asociatie sau club faceti parte?”
    2. “Participati la expozitii chinologice sau la evenimente de dresaj?”
    3. “Câti câini aveti în total?”
    4. “Câte rase creşteti?”
    5. “Ce rezultate ati avut cu câinii dvs.?”
    6. “Aş putea vizita canisa dvs.?”
    7. “Aş putea vedea mama puilor?”
    8. “Oferiti contract de garantie la vânzarea puiului? Ce acoperă garantia?”
    9. “Ce fel de asistentă îmi veti oferi pe durata vietii câinelui?”
    10. “Vă asumati returnarea ulterioară a câinelui în cazul în care acesta prezintă defecte grave de constitutie sau malformatii congenitale?”

CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIATIEI CHINOLOGICE ROMÂNE