animalzoo.ro

Un articol preluat de pe animalzoo.ro – Westie, jucaria cu suflet!

Numele său e West Highland White Terrier, dar îi poți spune Westie. Sau “Cesar”, după celebra mâncare de câini, care a făcut populară această rasă în inimile tuturor.

Chiar dacă ai deținut sau nu un Westie, primul gând care-ți vine în minte atunci când auzi de specificațiile rasei este „mic și dulce ca o jucărie”, nu-i așa? Scoțianul alb și pufos e un haios chiar și atunci când nu face nimic, reușind să stârnească adevărate obsesii printre crescători.

Pur și simplu nu-mi pot lua ochii de la el, e adorabil!

sunt cuvintele oricărui proprietar de „Cesar”.

Sănătate, înainte de toate

Un stăpân de Westie e un stăpân norocos, pentru că această rasă scoțiană nu prea are treabă cu doctorii. Cu cât câinele e mai pur în rasă, cu atât apariția problemelor de sănătate sunt diminuate. Adică micuțul nu va avea probleme congenitale, osoase, musculare etc. Poate doar de îngrășare , pentru că sunt mari amatori ai mâncărurilor gătite. Așa pot apărea și dermatitele, provocate de alergii, urticariile , dar trebuie să recunoaștem că în mod neoficial chiar și la capitolul acesta excelează, reușind să evite problemele de digestie și de piele.

Încă un bonus pentru Westie este și faptul că sunt longevivi, unii trăiesc 12-13 ani, dar o parte din ei ajung la 15 ani fără mari probleme!

Un mic minus este predispoziția rasei spre surzenie, puteți evita acest defect prin toaletare atentă a căilor auditive, vizită medicală periodică și evitarea traumelor ce ar putea afecta auzul câinelui (ținut în mediu zgomotos, lovituri șmdp).

Aspect deosebit, ochii sunt ca niște mărgele

Despre Westie poți spune că are o blană superbă (și nici nu prea lasă păr), poți spune că are o față haioasă, cu urechile lui ciulite mereu, dar adevărul este că primul lucru pe care îl remarci la acest cățel este privirea lui pătrunzătoare. Ochii de Westie au o nuanță deosebită de gri închis, asemănându-se cu niște mărgele.

Tehnic vorbind, înălțimea și greutatea, atât la masculi, cât și la femele, măsoară între 25 și 28 cm la exemplarele adulte și cântaresc între 7 și 10kg.

Sunt câini ambițioși și alerți.

Îi putem numi pe Westie „jucării”, după aspectul lor haios și cheful de viață de care dau dovadă, dar inteligența lor nu o să fie pusă niciodată sub semnul întrebării de un cunoscător al rasei. Acești câini au fost concepuți pentru vânătoarea de animale mici și gena aceasta le-a rămas în sânge complet nealterată.

Un Westie veritabil va petrece multe dimineți pe gazon, urmărind vrăbiuțe. În concluzie, vei avea un bun paznic, un câine care te va asculta și te va respecta ca lider, dar până în momentul în care l-ai neglijat. Un Westie poate să-ți poarte sâmbetele multă vereme, fiind câini orgolioși și atrași de sihăstrie.

Legenda spune că s-a născut după un accident câinele scoțian de vest a luat naștere dintr-un accident al Ducelui de Argyll din regiunea Poltalloch.

Acțiunea se petrecea în secolul al XIX-lea. Aflat la vânătoare cu terrierul lui preferat, de culoare neagră, acesta a împușcat patrupedul din greșală, confundându-l cu un vânat. Atunci, ducele a cerut să-I fie adus un Terrier alb. Și așa se spune că a fost creată această rasă haioasă! Rasa Westie a fost recunoscută în anul 1908, când rasa purta numele Roseneath Terrier, dar a fost imediat schimbat în West Highland White Terrier.

Evenimentul Zilei - Revista Animal Zoo - 4 iunie 2013
Evenimentul Zilei – Revista Animal Zoo – 4 iunie 2013

Preluat de pe animalzoo.ro